Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka truskawkowa

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 25 dag cukru
  • ½ l spirytusu
  • 1 limonka

    Sposób wykonania:

    1. Oczyszczone truskawki przełożyć do słoja, zasypać cukrem i odstawić na 1 godzinę.
      Po tym czasie spirytus wymieszać z 100 ml wody i zalać nim truskawki.
      Słój zamknąć i delikatnie potrząsać słojem aby składniki się wymieszały, odstawić na 5-6 tygodni.
      Następnie zlać alkohol i dodać do niego przecedzony sok z limonki oraz bardzo cieniutko obrana skórką z liomonki.
      Całość wymieszać i ponownie  odstawić na 2 tygodnie.
      Po 2 tygodniach zalać i przefiltrować, odstawić na ostanie 3 miesiące.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *