Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka miodowa szkocka

Składniki:

    • 1 l szkockiej whisky
    • 1 szklanka miodu
    • 2 łyżeczki suszonego korzenia arcydzięgla
    • ½ łyżeczki rozgniecionych nasion kopru
    • skórka z ½ cytryny, obrana bez białej włókniny


    Sposób przyrządzenia:
    W słoiczku umieścić obraną skórkę z dokładnie umytej we wrzątku cytryny, zalać alkoholem, odstawić na 48 godzin. Po tym czasie skórkę usunąć, a alkohol przelać do gąsiorka. Dodać pozostałe składniki, szczelnie zamknąć, odstawić na 14 dni kilkakrotnie mieszając. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelek, odstawić szczelnie zamknięty na okres 6 miesięcy aby trunek nabrał właściwego smaku i zapachu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *