Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka mandarynkowa mocna

Składniki:

  • 3 szklanki spirytusu
  • 1 szklanka wody
  • 12 bardzo dojrzałych mandarynek
  • 1 szklanka cukru
  • 5 goździków
  • ½ łyżeczki pokruszonej kory cynamonowca


Sposób przyrządzenia:
Mandarynki bardzo dokładnie umyć, obrać ze skórki. Szczególnie starannie należy usunąć włókninę okrywającą owoc. Mandarynkę podzielić na sekcje, usunąć w miarę możliwości błoniastą pokrywę, każdą pokroić. Wodę zagotować z cukrem, schłodzić. W gąsiorku umieścić wszystkie składniki, szczelnie zamknąć, odstawić na 3 tygodnie kilkakrotnie w tym okresie mieszając. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelek, odstawić szczelnie zamknięty na okres 6 miesięcy aby trunek nabrał właściwego smaku i zapachu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *