Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka jarzębinowa na koniaku

Składniki:


  • 2 szklanki przemrożonych owoców jarzębiny
  • 1 litr koniaku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki dębowego łyka (część kory przylegająca do pnia)


Sposób przyrządzenia:
Owoce jarzębiny oczyścić, umyć, obsączyć. Łyko rozdrobnić. W odpowiednio dużym słoju zalać jarzębinę i łyko koniakiem, dodać miód, wymieszać. Słój szczelnie zamknąć i odstawić na 3 miesiące. Po tym okresie zawartość słoja przefiltrować, rozlać do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić na kilka miesięcy.

Polecamy lekturę:
Nalewki i likiery garść informacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *