Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka jabłkowa

Składniki:

    • 1 kg jabłek
    • ½ litra czystej wódki
    • ½ litra Brendy
    • ½ szklanki cukru
    • ¾ szklanki wody


    Sposób przyrządzenia:

    Jabłka dokładnie umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. W dużym, czystym słoju ułożyć jabłka, zalać Brendy i wódką, zamknąć, odstawić na jeden miesiąc. Po miesiącu należy nalew dosłodzić. W tym celu cukier rozpuścić w wodzie i doprowadzić do wrzenia, chwilę gotować zbierając powstałą pianę, przestudzić i dodać do słoja z jabłkami i alkoholem. Ponownie zamknąć i odstawić na kolejny miesiąc. Jeśli chcemy uzyskać nalewkę bardziej aromatyczną możemy dodać laski cynamonu i goździki. Po miesiącu nalewkę przefiltrować i odstawić w ciemne miejsce w szczelnie zamkniętych butelkach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *