Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka gruszkowa mocno aromatyczna

Składniki:

    • 2 kg słodkich gruszek
    • 1 litr spirytusu
    • 3 szklanki wody
    • 1 szklanka miodu wielokwiatowego
    • ¼ szklanki rumu
    • 1 laska wanilii
    • 2 ziarna kardamonu


    Sposób przyrządzenia:
    Gruszki cienko obrać ze skóry, podzielić wzdłuż na ósemki, usunąć gniazda nasienne zachowując połowę pestek. Wodę zagotować, schłodzić do temperatury około 40 stopni, rozpuścić w niej miód. W gąsiorku umieścić wszystkie składniki, dodać spirytus, wodę i rum, szczelnie zamknąć, odstawić na 8 tygodni, kilkakrotnie mieszać. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelek, odstawić szczelnie zamknięty na okres 6 miesięcy aby trunek nabrał właściwego smaku i zapachu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *