Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka brzoskwiniowa pyszna

Składniki:

    • 1½ kg brzoskwiń
    • ½ l wódki
    • ½ kg cukru


    Sposób przyrządzenia:
    Z podanej ilości składników otrzymamy 0,7 l nalewki. Brzoskwinie dokładnie umyć, wyjąć pestki i pokroić na około 16 części. Wrzucać do słoja o pojemności minimum 2 litry, zasypując kolejne warstwy cukrem. Całość zalać wódką. Słój przykryć lecz nie nazbyt szczelnie. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Po trzech miesiącach nalewkę zlać do butelek. Owoce możemy wykorzystać jako dodatek do deserów. Nalewka nie musi dojrzewać – gotowa jest do degustowania. Brzoskwinie muszą być bardzo dojrzałe i soczyste.

    Polecamy lekturę:
    Nalewki i likiery garść informacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *