Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka brzoskwiniowa

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych brzoskwiń, obranych ze skórki, pokrojonych w kliny
  • 1 rozgnieciona pestka brzoskwini
  • ½ szklanki cukru
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
  • 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej
  • 2 szklanki spirytusu
  • 1 szklanka Brendy


Sposób przyrządzenia:

Wodę doprowadzić do wrzenia, rozpuścić w niej cukier, schłodzić. W gąsiorku umieścić wszystkie składniki nalewki, zalać alkoholami i wodą z cukrem. Szczelnie zamknąć i odstawić na 3 tygodnie. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelki, odstawić szczelnie zamknięty na okres 6 miesięcy aby trunek nabrał smaku i zapachu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *