Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Naleśniki z twarogiem i szpinakiem

Składniki:

 

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
     
    Farsz:
  • 25 dkg  posiekanego szpinaku
  • 25 dkg twarogu śmietankowego
  • 1 łyżka tartego sera żółtego
  • 3 łyżki masła
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

 

Sposób przyrządzenia:
Do miski wybić jajka, dodać mleko i sól, dokładnie wymieszać, dodać wodę, zmiksować. Gorącą patelnię cienko nasmarować tłuszczem (kawałkiem słoniny nabitym na widelec), wlać ciasto, poruszając patelnia rozprowadzić ciasto na całej powierzchni patelni. Smażyć do momentu aż ciasto zacznie odstawać na brzegach, obrócić i dopiec. Wykładać na talerz odwrócony do góry dnem. Na patelni rozgrzać masło, dodać szpinak, smażyć aż odparuje powstający sos, schłodzić. Do szpinaku dodać jajka, przyprawy, ser żółty i twaróg, dokładnie wymieszać. Tak przygotowany farsz rozkładać na naleśnikach i zwijać je w rulon

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *