Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Naleśniki z syropem klonowym Marty

Przepis na klasyczne ciasto do naleśników. Aby je przygotować będziesz potrzebować: mleka, wody gazowanej, jajek i mąki a do podania syropu klonowego. 
 

Składniki:

  • 3/4 szkl mleka
  • 1 szkl wody gazowanej 
  • 2 jajka
  • 1,5 szkl mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 /2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • odrobina oleju do smażenia
  • ciemny syrop klonowy do polania 
 

Sposób wykonania:

  1. Do dużej miski wlać mleko oraz wodę gazowaną.
    Następnie wbić jajka i razem roztrzepać.
    Wówczas wsypać mąkę przesianą razem z solą.
    Dodać jeszcze cukier i całość dokładnie wymieszać.
    Gdy składniki zaczną się łączyć dodać jeszcze łyżkę oleju.
    Całość wymieszać na gładkie, jednolite ciasto.
    Na patelni rozgrzać odrobinę oleju.
    Smażyć na niej naleśniki z obu stron na zloty kolor.
    Gotowe złożyć w trójkąty, a przed podaniem posypać syropem klonowym. 
     

Liczba porcji: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *