Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Naleśniki z jajecznicą i ryżem


Składniki:

    • gęsta śmietana
    • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
    • sól, pieprz

    Ciasto:

    • 25 dkg mąki
    • 1 szklanka mleka
    • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
    • 2 jajka
    • sól do smaku

    Farsz:

    • 15 dkg ugotowanego na sypko ryży
    • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 1 łyżka posiekanego szczypioru
    • 3 jajka
    • sól, pieprz
    • 1 łyżka masła


    Sposób przyrządzenia:
    Jajka, sól i mleko zmiksować, dodać mąkę, mieszać aż ciasto będzie jedwabiście „gładkie”, dodać wodę i ponownie zmiksować. Patelnie rozgrzać, delikatnie natrzeć kawałkiem słoniny, wlać ciasto i kolistym ruchem rozprowadzić go po patelni. Smażyć tak długo aż brzegi naleśnika będą odstawały od patelni, a wtedy używając łopatki lub podrzucaj odwrócić go i dopiec.
    Na patelni rozgrzać masło, dodać ryż, pietruszkę, cebulkę, wbić jajka, usmażyć, przyprawić. Schłodzić, posiekać nożem.
    Tak przygotowany farsz nakładać na każdy naleśnik, zostawiając wolne brzegi. Założyć przeciwległe brzegi na nadzienie i zwinąć w rulon. Jako dodatek podać śmietanę wymieszaną z czosnkiem i przyprawami. Polecam, pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *