Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Naleśniki z jabłkiem Ani

Kolejna propozycja na znakomite naleśniki. Będziesz zaskoczony jakie dobre. Naleśniki z jabłkiem Ani. Przepis zawiera: mąkę, mleko, jajka, miód i jabłko. 
 

Składniki:

  • 2 szkl mąki 
  • 2,5 szkl mleka 
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko 
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • 5 jabłek
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • polewa czekoladowa
 

Sposób wykonania:

  1. Do miski wlać mleko.
    Dodać do niego jajko i razem roztrzepać.
    Wówczas wsypać przesianą mąkę z dodatkiem soli.
    Dodać jeszcze cukier i całość dokładnie wymieszać na gładkie, jednolite ciasto.
    Z gotowego ciasta smażyć naleśniki na patelni z odrobiną rozgrzanego oleju. 
    W między czasie obrane jabłka pokroić na mniejsze kawałki, usuwając gniazda nasienne.
    Wrzucić je do rondelka z rozgrzanym masłem.
    Gdy zaczną się rozpadać polać je miodem i posypać cynamonem.
    Trzymać jeszcze na ogniu przez kilka minut.
    Na gotowych naleśnikach rozłożyć jabłka.
    Zawinąć je i przed podaniem polać jeszcze polewą czekoladową.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *