Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Naleśniki z grzybami i serem feta

Składniki:

  • 25 dkg mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • sól do smaku

Farsz:

  • 1 mała , drobno posiekana cebula
  • ½ szklanki drobno pokrojonych grzybów
  • 1 oczyszczona, drobno pokrojona cebula
  • 1 pokrojony w kostkę pomidor
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki pokruszonego drobno sera feta
  • ½ łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

Jajka, sól i mleko zmiksować, dodać mąkę, mieszać aż ciasto będzie jedwabiście „gładkie”, dodać wodę i ponownie zmiksować. Patelnie rozgrzać, delikatnie natrzeć kawałkiem słoniny, wlać ciasto i kolistym ruchem rozprowadzić go po patelni. Smażyć tak długo aż brzegi naleśnika będą odstawały od patelni, a wtedy używając łopatki lub podrzucaj odwrócić go i dopiec.
Na patelni rozgrzać masło i oliwę, dodać cebulę, smażyć mieszając 3 minuty. Dodać grzyby, paprykę i pomidory, dusić mieszając aż odparuje cały wytwarzający się sos, schłodzić, Dodać ser feta i posiekaną natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Farsz nakładać na przygotowane wcześniej naleśniki, zwinąć w rulon. Na patelni rozgrzać masło, lekko podsmażyć na nim naleśniki i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *