Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Naleśniki z bananem i miętą

Pięknie wyglądające i jeszcze lepiej smakujące naleśniki z bananami i miętą. Do przygotowania tego przepisu potrzebujesz: jajek, mleka, mąki, bananów oraz mięty. 
 

Składniki:

  • 1 banan
  • garść świeżych listków mięty 
  • 3 jajka 
  • 3 szkl mąki
  • 2 ½ szkl mleka 
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia 

Sposób wykonania:

  1. Do miski wlać mleko.
    Wbić do niego jajka i razem roztrzepać.
    Wówczas wsypać mąkę przesianą ze szczyptą soli.
    Dodać jeszcze cukier i razem dokładnie wymieszać na gładkie jednolite ciasto.
    Uważać, aby nie powstały grudki z mąki.
    Gdyby ciasto wyszło za rzadkie dodać jeszcze odrobinę mąki, a gdy za gęste odrobinę mleka.
    Na patelni rozgrzać odrobinę oleju.
    Jeśli mamy dobrą patelnie, możemy z niego całkowicie zrezygnować.
    Z ciasta smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor.
    Natomiast banan obrać i pokroić na plasterki.
    Ułożyć je na usmażonym naleśniki.
    Położyć jeszcze kilka listków mięty i całość zawinąć z trójkąt. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *