Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalesniki wg. Marii Iwaszkiewicz

Nalesniki wg, wybranego przepisu usmazyc na masle.
Oczyszczone pieczarki (nie obierac!) cienko posiekac i dusic z posiekana drobno cebula na masle. Proporcje dowolne, ale wiecej pieczarek, moze jak 1:4. Do uduszonych pieczarek dodac smietanki i sporo tartego sera, ma to byc geste. Na nalesniki ukladac cienki plaster szynki, na nim smarowac mase pieczarkowa, nalesniki zwijac w rulon i ulozyc na ogniotrwalym polmisku, polac smietanka i posypac gesto serem. Zapiec na rumiano. Rada w sprawie pieczarek. Ladne, czyste pieczarki oczyscic pedzelkiem, jesli trzeba. Jesli troszke zabrudzone – brac po 1 i obmyc recznie pod cienkim strumieniem zimnej wody kapeluszem do gory. Nie wkladac pieczarek hurtem do wody, bo bardzo nasiakaja woda, tylko obmywac pojedynczo. Nigdy nie obierac, gdyz w ten sposob pozbawia sie je znacznie smaku. Nigdzie na swiecie nie obiera sie pieczarek, tylko w Polsce i szkoda. Wybierac pieczarki zasklepione pod kapeluszem, swiadczy to o ich swiezosci, jesli sa wieksze z przerwana blonka, nadaja sie do sosow, zup, do nadzienia itd. Bardzo swieze pieczarki i raczej mniejsze nadaja sie na surowke z sosem vinegrette – cieniutko poszatkowane, na surowo. Wieksze pieczarki mozna nadziewac, a trzonki po odcieciu spodu uzywa sie j.w. Anerite

2 comments for “Nalesniki wg. Marii Iwaszkiewicz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *