Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Naleśniki po tajsku

Składniki
Ciasto:

  • 15 dkg mąki ryżowej
  • 223 dkg mąki pszennej
  • 7,5 dkg mąki ziemniaczanej
  • 6 szklanek letniej wody
  • ¾ łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki sody oczyszczanej
  • 15 dkg mleczka kokosowego

Farsz:

  • 1/3 szklanki ugotowanej fasoli
  • ½ szklanki mielonego ugotowanego mięsa
  • ½ szklanki pokrojonych, ugotowanych odwłoków krewetek
  • 1/3 szklanki kiełków soi
  • 2 drobniutko pokrojone w kostkę cebule
  • 6 pokrojonych drobniutko ząbków czosnku
  • natka pietruszki
  • kilka posiekanych listków mięty – opcjonalnie
  • 1 łyżeczka oleju


Sposób przyrządzenia:

W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, zeszklić mieszając, dodać krewetki i mięso, dokładnie wymieszać.
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnie z nie przywierającą powłoką, dodać kilka kropki oleju. Na tak przygotowaną, nagrzaną patelnie wylać cieniutką warstwę ciasta naleśnikowego, posypać posiekaną nożem fasolą, smażyć około 30 sekund i ma połowie powierzchnię rozłożyć przygotowany wcześniej farsz, smażyć 2 minuty, posypać kiełkami i zieleniną, złożyć na połowę i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *