Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Naleśniki meksykańskie

Składniki ciasta:

  • 17 dag mąki pszennej
  • 8 dag mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanka wody
  • sól
  • 2 łyżki oleju

Składniki nadzienia:

  • 1 szklanka ugotowanej fasoli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 10 dag kiełbasy lub szynki
  • ostra papryka
  • 4 dag tłuszczu do smażenia


Sposób przyrządzenia:

Przygotować ciasto naleśnikowe z mąki pszennej i kukurydzianej, usmażyć naleśniki. Ugotowaną fasolę przetrzeć przez sito, do fasoli dodać olej, rozetrzeć na jednolitą masę. Wsypać starte na tarce o grubych oczkach ugotowane na twardo jajka, zmieloną kiełbasę lub szynkę, przyprawić do smaku ostrą papryką solą i pieprzem. Masą smarować naleśniki, zawijać w rulony. Przed podaniem naleśniki podsmażyć. Podawać z sezonową sałatką.
Przepis nadesłała na "Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta" Wioletta Luter
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *