Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nakrapiana fasola

Składniki:

  • 450 g suchej nakrapianej fasoli
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szkl posiekanej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • ½ łyżeczki pieprzu

Sposób wykonania:
Fasolę zalać wodą i odstawić na 1 godzinę.
W między czasie na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebulę, zeszklić.
Wówczas dodać posiekany czosnek, tymianek, listek laurowy, 4 szklanki wody, sól oraz pieprz.
Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Następnie dodać odcedzoną fasolę i jeszcze raz zagotować.
Trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 60 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *