Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Najsmaczniejsze żeberka z grilla

Składniki:

  • 2 kg świeżych, grubych żeberek wieprzowych
  • sól, pieprz, chili

Sos:

  • 3 łyżki oliwy
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2 szklanki keczupu
  • 2 szklanki bulionu drobiowego ( nie solony)
  • 7 łyżek sosu sojowego
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 4 łyżki melasy
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego

Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone płaty żeberek przyprawić solą, pieprzem i chili, odłożyć na kilka godzin do lodówki. Tak przygotowane żeberka zrosić oliwą i piec umieszczone na aluminiowych tackach przez około 2 godziny na dobrze nagrzanym grillu. W Czesie pieczenia odwracać kilkakrotnie. W międzyczasie przyrządzić sos. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać czosnek, smażyć mieszając przez 30 sekund. Dodać pozostałe składniki, powoli gotować mieszając przez około 30 minut. Tak przyrządzony sos możemy przechowywać w lodówce do 7 dni.
upieczone żeberka podzielić na porcje, polać obficie sosem, wymieszać, odstawić na 2 godziny. Po tym czasie możemy żeberka podawać na zimno lub ponownie podgrzać uważając aby się nie przypaliły. Pychota, polecam.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *