Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Najlepsza sałatka makaronowa

Składniki:

• 31 dag klusek – muszelek,
• 2 ząbki czosnku,
• po 22,5 dag czereśniowych pomidorków żółtych i czerwonych,
• pół ogórka,
• czarne oliwki bez pestek,
• 2 łyżki siekanego szczypiorku,
• 7 łyżek oliwy extra virgin ,
• 4 łyżki białego octu winnego,
• morska sól i świeżo mielony pieprz.

Wykonanie:

Zagotować duży garnek wody z solą, wrzucić muszelki i czosnek i gotować na lekko wrzącej wodzie 5 min. lub na al dente, odcedzić. Zachować czosnek do zaprawy. Muszelki umieścić w misce. Pokroić pomidory, ogórek i oliwki na wielkość połowy muszelek i umieścić w metalowej misce.
Dodać grubo posiekane zioła. Podusić widelcem czosnek, dodać soli i dodać go do miski. Dolać oliwę, ocet i doprawić do smaku. Wymieszać z muszelkami.
4 porcje, przygotowanie 5 min. + 25 min, łatwe.

1 comment for “Najlepsza sałatka makaronowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *