Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nadziewane ziemniaki

Składniki:


• 4 duże ziemniaki
• 1 kabanos
• 1 strąk czerwonej papryki
• 15 dag kwasnej smietany
• słodka papryka w proszku
• 2 łyzeczki mieszanki ziół prowansalskich

Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Gotować w mundurkach. Następnie odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Kabanosa pokroić w drobna kostkę. Strak papryki przekroić na pół, po usunięciu gniazd nasiennych starannie umyć i pokroić w drobną kostkę. Kwaśną śmietanę wymieszać z papryka w proszku i ziołami. Ziemniaki przekroić na pół i wydrążyć miąższ, tak by pozostał brzeg o szerokości ok. 0,5 cm.
Wydrążony miąższ rozgnieść i wymieszać z kabanosem i papryka, dodać śmietanę z przyprawami i ponownie wymieszać. Wydrążone ziemniaki wypełnić nadzieniem i zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku ok. 10 minut w tem. 200 stopni.
Przepis nadesłała na Drugą Edycję Konkursu Pychotki: Renata Dusza 27-300 Lipsko ul.Śniadeckiego 3a/18

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *