Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nadziewane, pieczone Patisony.

 

Składniki:


  • 4 średniej wielkości patisony
  • 3 duże marchewki|
  • 0,5 kg grzybów ( leśne lub pieczarki)|
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 0,5 kg sera  |
  • sól, pieprz

Sos: 

  • 2 słoiczki koncentratu pomidorowego |
  • 1 cebula
  • pęczek bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki wody
  • sól, pieprz, chilli


Sposób przyrządzenia:

Patisony myjemy wykrawamy środki. I oczyszczamy z miąższu. Zasypujemy w środku solą. 1 godzinę przed nakładaniem farszu. Kasze gotujemy do miękkości zgodnie z opisem na opakowaniu.  Grzyby podsmażamy z cebulą. Usmażone dodajemy do wystudzonej kaszy. Trzemy marchewkę na tarce o dużych oczkach. Dajemy do kaszy. Ser starty wrzucamy do reszty i wbijamy jajko i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Nakładamy do patisonów  aby farsz wystawał. Na patelni podsmażyć cebulę na oleju, po 5 minutach  wlać koncentrat i dodać czosnek. I gotować przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodać bazylię drobno pokrojoną. Przyprawić do smaku. Dodać sos do patisonów. I piec w temperaturze 180 stopni 40 minut. 
Dla informacji:  Jeśli patisony mają twardą skórkę i jemy farsz z patisona jak z miski. Polewając sosem.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Agata Bublewicz

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *