Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nadziewana szyja z gęsi

Składniki:

  • gęsia wątróbka
  • 10 dkg cielęciny
  • 5 dkg słoniny
  • 10 dkg pieczarek
  • 1 duża czerstwa bułka
  • 1/8 l mleka
  • 2 jajka
  • gałka muszkatołowa

    Sposób przyrządzenia:
    Skórę  gęsi starannie oczyścić. Cielęcinę, słoninę, wątróbkę razem z namoczoną w mleku bułką przepuścić przez maszynkę. Do zmielonej masy dodać żółtka i utrzeć. Pieczarki obrać ze skórki posiekać dodać do masy , przyprawić do smaku solą i pieprzem, gałką muszkatołową. Z białka ubić pianę razem wymieszać .Skórę napełnić lekko farszem bo w czasie gotowania pęka, nakłuć w kilku miejscach i z obydwóch stron związać. Włożyć do osolonej wody, gotować pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 50-60 minut. Podawać na gorąco lub na zimno. Przy podaniu na zimno szyję włożyć między dwie deseczki i obciążyć. Ostudzoną można kroić  jak pasztetową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *