Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nadziewana pieczeń ze schabu

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 25 dkg pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki oleju
  • 15 dkg szynki drobiowej
  • 1/8 litra bulionu mięsnego
  • ½ szklanki śmietany
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

    Sposób przyrządzenia:
    Schab umyć, osuszyć i naciąć 4 razy wzdłuż. Grzyby oczyścić . Cebulę obrać i posiekać w kosteczkę. Na patelni roztopić masło i podsmażyć cebulę i pieczarki około1 minuty. Osączyć na sicie. Szynkę pokroić w kostkę wymieszać z grzybami, doprawić solą i pieprzem do smaku. Nacięcia schabu wypełnić nadzieniem i związać bawełnianą nitką. Pieczeń włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem i opiec. Podczas pieczenia dolewać sos z grzybów i mięsny bulion. Dusić około30 minut. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić ze śmietaną i dolać do pieczeni. Doprowadzić do wrzenia. Podawać na gorąco.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *