Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nadzienie makowe z malinami

Składniki:

  • 1 szkl. maku
  • 2 szkl. mleka
  • 1/3 kostki masła
  • 1/3 szkl. płynnego miodu
  • 1/3 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki rumu
  • 1 szkl. odsączonych zalewy wiśni
  • sok z cytryny

    Sposób wykonania:
    Mak zalać mlekiem i gotować na małym ogniu około 10 minut.
    Po tym czasie go odcedzić i odstawić do ostygnięcia, wówczas zmiksować go na gładką masę.
    Następnie na rozgrzane masło wsypać cukier i dodać miód, smażymy minutę cały czas mieszając i dodawać mak.
    Wymieszać i smaż kuć około 3 minut.
    Zdjąć z ognia i gdy jest jeszcze ciepły dodać roztrzepane jajka, alkohol oraz wiśnie
    Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku sokiem z cytryny.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *