Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Musaka z soczewicą

Składniki:

  • 125 ml oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 300 g zielonej soczewicy z puszki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 bakłażan
  • 2 łyżki masła
  • 25 g mąki
  • 300 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 jajko
  • 55 g owczego sera greckiego

Sposób wykonania:
Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę, wówczas dodać posiekany seler, czosnek, pomidory, soczewice razem z zalewą oraz natkę pietruszki.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Dusić pod przykryciem około 15 minut.
W między czasie na pozostałej oliwie przesmażyć plastry bakłażana z obu stron na złoto.
Następnie układać warstwami w naczyniu żaroodpornym plastry bakłażana oraz farsz z warzyw.
Ostatnią warstwą powinien być bakłażan.
Na koniec do garnka wlać jeszcze mleko, dodać mąkę oraz masło i cały czas ubijać trzepaczką podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia.
Wówczas przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Sos zdjąć aby lekko ostygł wówczas dodać roztrzepane jajka.
Nadal ubijać aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Powstały sos wylać na wierzch musaki.
Posypać jeszcze startym serem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 30-40 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *