Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mus z suszonych moreli i jabłek

Kolejna propozycja na znakomity owocowy mus. Będziesz zaskoczony jaki dobry. Mus z suszonych moreli i jabłek. Do przygotowania tego przepisu potrzebujesz: suszonych moreli, jabłek, cynamonu i goździków.  
 

Składniki:

  • 1 szkl suszonych moreli 
  • 7 jabłek
  • 1 laska cynamonu
  • kilka goździków
  • 250 ml wody 

Sposób wykonania:

  1. Umyte jabłka obrać ze skórki.
    Następnie pokroić je na mniejsze kawałki, usuwając gniazda nasienne.
    Wrzucić pokrojone jabłka do garnka i podlać wodą.
    Doprowadzić do wrzenia.
    Dodać jeszcze goździki, cynamon i suszone morele. 
    Trzymać na małym ogniu do momentu, aż jabłka się rozpadną.
    W razie potrzeby można w trakcie dolać jeszcze trochę wody. 
    Z gotowego musu wyjąc laskę cynamonu.
    Mus można podawać od razu po przygotowaniu lub przełożyć do słoików i przechowywać w lodówce.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *