Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mus z jabłek i dyni

Składniki:

  • ½ kg jabłek
  • ½ kg dyni
  • 10 łyżek cukru
  • 6 białek
  • 2 łyżki żelatyny

Sposób przyrządzenia:
Jabłka umyć, upiec w piekarniku, przetrzeć przez sito. Dynię umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić zalać mała ilością wrzącej wody i rozgotować, przetrzeć przez sito. Żelatynę namoczyć, zalać mała ilością gorącej wody, zagotować. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Przecier z jabłek połączyć z białkami i żelatyną, ubijać, aż zgęstnieje. Wyłożyć do salaterek i schłodzić. Podawać z dodatkiem surowych lub smażonych owoców.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *