Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mus truskawkowy Beaty

Dla miłośników truskawek. Zbiór znakomitych przepisów. Tym razem przepis na mus truskawkowy. Lista zakupów: truskawki, śmietanka, jajka, cukier waniliowy. 
 

Składniki:

  • 1 szkl truskawek 
  • 1 szkl. słodkiej śmietanki 30%
  • 3 żółtka
  • ½  szkl. cukru
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 2  łyżeczki żelatyny

Sposób wykonania:

  1. Truskawki oczyścić, odrywając zielone szypułki.
    Pokroić je na mniejsze kawałki, kilka odłożyć do dekoracji a resztę zmiksować na gładką masę. 
    Następnie do żółtek wsypać cukier i cukier waniliowy.
    Dokładnie utrzeć nad garnkiem z gotującą się wodą.
    Gdy powstanie puszysta biała masa zdjąć znad pary i dodać żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wody. 
    Następnie dodać zmiksowane truskawki oraz ubitą na sztywno śmietanę. 
    Dokładnie wymieszać.
    Gotową masę przelać do salaterek.
    Udekorować wcześniej odłożonymi truskawkami. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *