Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mus dyniowy na kruchym cieście

Składniki:

  • 2 szkl. mąki
  • kostka masła
  • ¾ szkl. cukru pudru
  • żółtko
  • szczypta soli
  • mus dyniowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 8 okrągłych biszkoptów
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • tłuszcz do formy
  • bułka tarta do formy


Sposób wykonania:
Masło posiekać razem z mąką po czym dodać żółtka, cukier oraz sól.
Całość dokładnie wyrobić po czym powstałe ciasto owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie 3/5 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą.
Następnie posypać go pokruszonymi biszkoptami i rozłożyć na nim mrożone truskawki.
Całość posypać cukrem pudrem raz resztą ciasta pokruszonego w palcach.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *