Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mule po francusku

Składniki:

  • łyżka oliwy z oliwek
  • cebula
  • 2 łyżki zmiażdżonego czosnku
  • puszka pomidorów
  • ½ szkl posiekanej natki pietruszki
  • 1 szkl wytrawnego czerwonego wina
  • pieprz
  • 2 kg małży

Sposób wykonania:
Posiekaną cebule i czosnek przesmażyć na rozgrzanej oliwie.
Wówczas dodać pomidory, rozgnieść je łyżką [p czym dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki oraz pieprz do smaku.
Trzymać na dużym ogniu około 2 minut po czym wlać wino i dusić kolejne 2 minuty
Po tym czasie dodać mule, dokładnie wymieszać.
Dusić pod przykryciem do momentu, aż  mule się otworzą.
Te które się nie otworzyły należy wyrzucić.
Podawać od razu po przygotowaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *