Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mule gotowane w winie

Składniki:

  • 1,5 kg muli
  • 500 ml białego wytrawnego wina
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • pęczek natki pietruszki


Sposób wykonania:
Posiekana cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanym tłuszczu po czym zalać je 2 litrami wody oraz winem.
Dodać jeszcze łyżkę  soli, ½ łyżeczki cukru i ćwierć łyżeczki pieprzu.
Całość doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać mule.
Gotować do momentu, aż się otworzą.
Te mule które się nie otworzyły wyrzucić.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *