Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mule gotowane w piwie z warzywami

 

Składniki:

  • 1 kg muli
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 puszka pomidorów w puszce
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego tymianku
  • 1 listek laurowy
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 2 szkl. ciemnego piwa
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

Sposób wykonania:

  1. W dużym garnku spienić masło, wówczas wrzucić posiekaną cebule, seler, czosnek, pomidory, tymianek oraz liść laurowy.
    Całość wmieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i trzymać na ogniu ok. 5 min. cały czas mieszając.
    Po tym czasie wlać piwo po czym doprowadzić do zagotowania i włożyć mule.
    Nadal gotować ok. 4-5 min do otworzenia się muli co jakiś czas potrząsając garnkiem.
    Następnie mule wyjąć, te które się nie otworzyły wyrzucić a do sosu dodać śmietanę, musztardę oraz natkę pietruszki.
    Całość dokładnie wymieszać, wyjąć listek laurowy i polać sosem mule.

     

    Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Zbyszka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *