Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Muffiny orzechowe z żurawiną

Składniki:
300 g mąki
100 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 szklanki maślanki
50 ml oleju z pestek winogron
2 roztrzepane jajka
100 g orzechów laskowych
50 g orzechów włoskich
100 g suszonej żurawiny

Sposób wykonania:
Orzechy pokruszyć, wymieszać z żurawiną. Mąkę, cukier, proszek wymieszać. Osobno wymieszać jaja, olej, maślankę. Połączyć składniki niezbyt dokładnie, żeby pozostały grudki. Dodać bakalie, wymieszać. Foremki na muffinki wyłożyć papilotkami, napełnić każdą do ok. 2,3 wysokości, piec 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.

Przepis został nadesłany na konkurs „Ekspresowy konkurs bakaliowy” przez mariwanna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *