Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mrożonki na obiad?

Pyszna sola na warzywach duszonych z kolendrą, pomidorami oraz cząstkami ziemniaków? A może pyszny koktajl z mrożonych jagód lub pierogi z mrożonym szpinakiem w sosie z sera pleśniowego i suszonych pomidorów? Z mrożonych warzyw
i owoców można przygotować smaczne, wartościowe i urozmaicone dania. Niestety wie o tym niewielu Polaków. 

Według badań OBOP zdecydowanie preferujemy świeże warzywa i owoce. Aż 57% naszego społeczeństwa uważa, że potrawy przygotowane z mrożonych warzyw i owoców są mniej smaczne niż dania przygotowane ze świeżych surowców. Zdaniem 50% Polaków
z mrożonych warzyw i owoców nie da się też przygotować urozmaiconych potraw.  Według kulinarnych ekspertów i specjalistów ds. żywienia prawda jest jednak zupełnie inna. Mrożonki nie dość, że mają wartość odżywczą porównywalną do świeżych warzyw
i owoców, to zimą i wiosną mogą je nawet pod tym względem przewyższać. To doskonały sposób na przygotowanie pożywnego obiadu dla wszystkich zabieganych, zwłaszcza, że świeże warzywa i owoce, te z najlepszych tradycyjnych upraw, występują jedynie przez 4 miesiące w roku.

 Warzywa i owoce mrożone mają naprawdę wysoką wartość odżywczą, stanowią dobre źródło witamin i składników mineralnych. Największą ich zaletą jest to, że możemy z nich przygotować szybkie, wartościowe a jednocześnie urozmaicone danie. Mam nadzieję, że Polacy zrozumieją, że warzywa i owoce mrożone mają wartość porównywalną do tych świeżych. Namawiam do ich spożywania zwłaszcza w okresie jesiennym i wiosennym, gdy nasze potrawy stają się uboższe w składniki odżywcze – tłumaczy dr n med. Małgorzata Kozłowska – Wojciechowska.  Jej zdaniem postępy w technologii mrożenia gwarantują, że produkt po rozmrożeniu ma prawie taką samą konsystencję jak owoce
i warzywa świeże. Ma również podobny smak.

To sprawia, że mrożonki coraz częściej goszczą na stołach smakoszy i kulinarnych ekspertów. Nie od dziś wiadomo, że wykorzystują je nawet szefowie najlepszych restauracji – jako półprodukt do przygotowywania wyszukanych potraw.  Od wielu lat
z mrożonych warzyw i owoców korzysta też Tessa Capponi – Borawska, ekspert kuchni śródziemnomorskiej i autorka popularnych książek kulinarnych. – Mrożone warzywa
i owoce są bardzo wygodne, zwłaszcza dla ludzi, którzy nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Kupując mrożonki mamy pewność, że otrzymujemy smaczny, wartościowy półprodukt do przygotowania potraw. Nie musimy kroić, siekać, czyścić czy obierać warzyw i owoców, po prostu ktoś już za nas to zrobił.
– przekonuje.

Opublikowano dzięki uprzejmości On Board P R Sp. z o.o. ECCO International Communications Network

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *