Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mostek cielęcy w śmietanowym sosie

Składniki:

  • 1 mostek cielęcy

    Sos:

  • 5 szkl. bulionu
  • 1 szkl. śmietanki
  • 2-3 żółtka
  • 3 łyżki masła
  • ½ cytryny
  • 2-3 pieczarki
  • sól

    Sposób wykonania:
    Oczyszczony mostek gotować około 2 godzin we wrzątku.
    W między czasie bulion wymieszać razem ze śmietanką i posiekanymi pieczarkami.
    Całość zagotować po czym przecedzić.
    Następnie do osobnego rondelka wrzucić masło i wbić żółtka , całość mieszając podgrzewać i stopniowo wlewać pieczarkowy sos.
    Doprawić do smaku solą oraz sokiem z cytryny.
    Gdy mostek będzie już gotowy, odcedzić go i przełożyć do garnka z zimna osoloną wodą i odstawić na 5 minut.
    Po tym czasie go wyjąć i podzielić na porcję i polać sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *