Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Morszczuk w winnym sosie zapiekany

Składniki:

    • 6 filetów z morszczuka
    • 6 cebul szalotek
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 gałązka pietruszki
    • 1 szklanka wina białego
    • 1 szklanka śmietany
    • 1 łyżka masła
    • 3 duże ziemniaki
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Filety z morszczuka rozmrozić przez noc na dolnej półce lodówki, umyć, osuszyć. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę. W naczyniu żaroodpornym umieścić ziemniaki i masło, wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Szalotki obrać, drobno posiekać, dodać do niej posiekaną natkę pietruszki i obrany, posiekany ząbek czosnku, dokładnie wymieszać. Rybę przyprawić solą i pieprzem, ułożyć na podpieczonych ziemniakach, posypać posiekaną cebula z dodatkami. Całość podlać winem i wstawić do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie naczynie wyjąć, rybę i dodatki polać śmietaną i zapiekać jczeszcze przez 10 minut. Natychmiast podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *