Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Morszczuk duszony w winie

Składniki:

  • 75 dag filetów z morszczuka
  • ½ cytryny
  • 5 dag suszonych śliwek
  • 2 łyżki rodzynek
  • olej słonecznikowy
  • 1 łyżka mąki
  • 2 jabłka
  • 1 cebula
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 4-5 goździków
  • pieprz
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 5 dag orzechów włoskich
  • szczypta cukru
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Filety skropić sokiem z cytryny oraz oprószyć solą.
    Obtoczyć je w mące i obsmażyć na gorącym tłuszczu.
    W między czasie wydrylowane śliwki obgotować a rodzynki sparzyć wrzątkiem.
    Następnie obrać jabłka i pokroić je w plasterki a cebulę posiekać i wrzucić do ryby.
    Dodać jeszcze śliwki, rodzynki, cynamon oraz goździki.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i zalać całość winem oraz wywarem ze śliwek.
    Trzymać na ogniu około 20 minut pod przykryciem.
    Gdy jabłka zaczną robić się miękkie dodać jeszcze posiekane orzechy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *