Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Morelowy mus w syropie

Składniki:

  • 6 moreli
  • 24 śliwki węgierki
  • 1 szkl. cukru
  • 2 szkl. wody
  • mała laska wanilii
  • kawałek kory cynamonowej
  • cytryna
  • 1 szkl. białego deserowego wina
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • bita śmietana

    Sposób wykonania:
    Wodę doprowadzić do wrzenia z dodatkiem  cukru, cynamonu, laski wanilii oraz plasterkami cytryny.
    Gdy powstanie syrop wrzucić do niego śliwki nakłute w kilku miejscach.
    Trzymać na ogniu minutę, zdjąć, ostudzić po czym ponownie podgrzać ale nie gotować.
    W miedzy czasie wino zagotować z dodatkiem miodu, po czym wrzucić do niego pokrojone moreli , gotować około 5 minut.
    Po tym czasie całość zmiksować na jednolity mus, który przełożyć do pucharków.
    Na górze rozłożyć śliwki i udekorować bitą śmietaną.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *