Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Morele marynowane – 1

Skład:

 

  • 1 kg moreli
  • kopiasta łyżka miodu
  • 2 szkl. Cukru
  • 4-5 goździków
  • po 2-3 ziarnka pieprzu i ziela ang
  • 1/2 szkl, octu 10%

 

 

 

Sposób wykonania:
Opłukać, osączyć, przekroić i wyjąć  pestki. Zagotować syrop: 1 szkl. wody,
cukier i korzenie. Na średnim ogniu wrzucić morele do syropu i po
zagotowaniu odstawić. Ponowić smażenie po 2 godz. na małym ogniu potrząsając
rondlem chwilami, a kiedy staną się szkliste dodać miód i ocet i krótko
zagotować. Gorące nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić do
góry dnem. Podawać do mięsa i wędlin. Rada na temat pestek: patrz
przepis "konfitury z moreli".

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *