Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Moje sosy do mięs z grilla

1. Sos balsamiczny
Składniki:

  • 1 szklanka octu balsamicznego
  • 3/3 szklanki pikantnego keczupu
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 bardzo drobno posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu Worcester
  • 1 łyżka dobrej musztardy
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki białego mielonego pieprzu

Sposób przyrządzenia:
W małym rondlu wymieszać wszystkie składniki, doprowadzić do wrzenia i powoli podgrzewać mieszając przez około 15 minut. Przechowywać w lodówce. Znakomity dodatek do mięs z grilla, zwłaszcza do dań z drobiu.

2.Pikantny sos z mango

Składniki:

  • 1 obrana i drobno pokrojona cebula
  • 1 duża, obrana i drobno pokrojona czerwona papryka
  • 4 oczyszczone z nasion papryczki chili
  • 4 łyżki czerwonego octu winnego
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • szczypta pieprzy Kajeńskiego i mielonego ziela angielskiego
  • 1 obrane, pokrojone w kostkę, dojrzałe mango
  • 2 łyżki oleju
  • sól do smaku

Sposób przyrządzenia:
W niedużym rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę i papryki, powoli podgrzewać mieszając aż będą miękkie. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem mango, gotować jeszcze 10 minut, schłodzić. Przygotowaną bazę sosu i pokrojone drobno mango dokładnie zmiksować i skorygować smak przyprawami. Można przechowywać w lodówce do 5 dni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *