Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mój gofrowy świat I

Przyjaciółki znając moje kulinarne upodobania, od swoich znajomych, z zagranicznych wojaży dostarczały mi przepisy na gofry i dodatki do nich. To dzięki nim moje gofry mają przeróżne kształty i smaki. Dziękuję im tą drogą.
Do przyrządzenia gofrów używamy produktów świeżych, dobrego gatunku. Miksujemy długo i dokładnie, aby wprowadzić do ciasta jak najwięcej powietrza, co zapewnia, że gofry będą pulchne. Stopień wypieczenia pozostawiam Waszym gustom. Z podanej ilości składników uzyskamy 6 do 10 gofrów w zależności od gofrownicy. Gofry podajemy solo, obsypane cukrem pudrem, z bitą śmietaną i wszystkim, co przyjdzie nam do głowy. Propozycję na dodatki podam w ostatniej części tej gofrowej” sagii”. Nie zapominajcie o mieszaniu ciasta przed nalaniem do gofrownicy.


Gofry podstawowe

Składniki:

    • 30 dkg mąki
    • 8 dkg oleju
    • 6 dkg cukru
    • 3 jajka
    • 2 szklanki mleka
    • 1 dkg proszku do pieczenia
    • cukier waniliowy, rum wg uznania
  • Sposób przyrządzenia:
    Zmiksować cukier, olej, jajka i cukier waniliowy, miksując stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i ewentualnie rum. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.

    Gofry puszyste

  •  
      • 25 dkg mąki
      • 12,5 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
      • 1 łyżka cukru
      • 4 jajka
      • 1 szklanka mleka
      • skórka otarta z połowy pomarańczy
      • szczypta soli
    • Sposób przyrządzenia:
      Oddzielić białka jaj od żółtek. Zmiksować olej, żółtka, cukier. Nadal miksując dodawać mąkę i mleko. Białka i szczyptę soli ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z przygotowanym ciastem. Przed pieczeniem odstawić na 15 minut.

      Gofry puszyste I

    •  
        • 15 dkg mąki
        • 12 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
        • 8 dkg cukru pudru
        • 4 jajka
        • 2/3 szklanki śmietany
        • szczypta soli
        • otarta z połowy pomarańczy lub cytryny skórka
      • Sposób przyrządzenia:
        Zmiksować olej z cukrem, jajkami, stopniowo dodawać mąkę, śmietanę, skórkę z pomarańczy. Upiec na złoty kolor.

        Gofry drożdżowe

      •  
          • 25 dkg mąki
          • 340 ml mleka
          • 4 jajka
          • ½ paczuszki świeżych drożdży
          • 25 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
          • 1 łyżeczka cukru
          • szczypta soli
          • otarta z połowy pomarańczy lub cytryny skórka
        • Sposób przyrządzenia:
          Lekko podgrzać kilka łyżek mleka, rozprowadzić nim drożdże. Gdy mieszanka zacznie „pracować” dodać mąkę, olej i pozostałe składniki. Odstawić na 30 minut przed pieczeniem.

          Gofry drożdżowe cynamonowe

        •  
            • 20 dkg mąki
            • 2 jajka
            • ¼ paczuszki świeżych drożdży
            • 20 dkg ciepłego mleka
            • 7 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
            • 2 łyżki miodu
            • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
            • szczypta soli
          • Sposób przyrządzenia:
            Drożdże dokładnie rozmieszać z ciepłym mlekiem. Zmiksować olej z miodem i jajkami. Nadal miksując dodawać mąkę, cynamon, sól, mleko z drożdżami. Odstawić na 60 minut przed pieczeniem.

            Gofry drożdżowe puszyste

          •  
              • 37, 5 dkg maki
              • ½ paczuszki świeżych drożdży
              • 4 jajka
              • 100 mlo ciepłej wody
              • 15 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
              • ½ szklanki śmietany
              • 7,5 dkg cukru
              • szczypta soli
            • Sposób przyrządzenia:
              Mąkę wymieszać z rozpuszczonymi w wodzie drożdżami i cukrem, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie i odstawić ponownie na 30 minut przed pieczeniem.

              Gofry piaskowe

            •  
                • 25 dkg mąki
                • 20 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
                • 15 dkg cukru
                • 4 jajka
                • 1 łyżka rumu
                • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
              • Sposób przyrządzenia:
                Zmiksować olej z cukrem, rumem i jajkami, stopniowo dodawać make wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksować aż masa będzie jednorodna.

                Delikatne gofry piaskowe
                Składniki:

                • 15 dkg mąki
                • 10 dkg mąki ziemniaczanej
                • 4 jajka
                • 20 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
                • 3 łyżeczki wiśniówki lub koniaku
                • 15 dkg cukru
              • Sposób przyrządzenia:
                Zmiksować olej z jajkami, cukrem i alkoholem, stopniowo dodawać wymieszane mąki. Miksować aż ciasto będzie jednorodne.

                Gofry biskwitowe

              •  
                  • 8 dkg mąki
                  • 8 dkg mąki ziemniaczanej
                  • 15 dkg cukru
                  • 4 jajka
                  • 4 łyżki ciepłej wody
                  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                  • sok z jednej pomarańczy
                  • skórka otarta z pomarańczy
                • Sposób przyrządzenia:
                  Oddzielić białka jajek od żółtek. Białka ubić z ciepłą wodą na sztywną pianę. Dodać cukier, miksować jeszcze 3 minuty. Do masy dodać żółtka, nadal miksując dodawać pozostałe składniki.

                  Gofry biskwitowe rumowe

                •  
                    • 8 dkg mąki
                    • 8 dkg mąki ziemniaczanej
                    • 6 jajek
                    • 6 łyzek cukru
                    • 6 łyżek rumu
                    • 6 łyżek śmietany
                    • ½ ły7żeczki proszku do pieczenia:
                  • Sposób przyrządzenia:
                    Zmiksować jajka z cukrem, dodać rum i partiami śmietanę, wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Miksować aż masa stanie się jednorodna.

                    Gofry marmurkowe
                    Składniki:

                    • 20 dkg mąki
                    • 2 jajka
                    • 5 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny
                    • 1 szklanka mleka
                    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
                    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
                    • 1 łyżeczka oregano
                    • 1 łyżeczka mielonej papryki
                    • szczypta soli
                  • Sposób przyrządzenia:
                    Zmiksować olej, jajka i sól. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ¾ szklanki mleka. Miksować do uzyskania jednorodnego ciasta. Koncentrat pomidorowy rozmieszać z mlekiem, dodać do ciasta wraz z papryką i oregano, delikatnie wymieszać z ciastem aby uzyskać marmurowy wzór.

                    Zobacz też:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *