Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mocno zielony krem brokułowy

Mix kolorów i smaków. Pyszne i bardzo zdrowe zupy warzywne. Tym razem przepis na gęsty mocno zielony krem z brokułu. Przepis zawiera: brokuły, serek topiony, ziemniaki, cebule i czosnek. 
 

Składniki:

  • 500 g brokuła 
  • 1 cebula
  • 100 g serka topionego kremowego
  • 4 ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła 
  • 2 l wody
  • ostra papryka
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Obrana cebule drobno posiekać.
    Czosnek przecisnąć przez praskę i razem z cebulą wrzucić do rondelka z rozgrzanym masłem.
    Razem przesmażyć po czym dodać brokuła podzielić na pojedyncze różyczki.
    Trzymać na średnim ogniu około 5 minut.
    Po tym czasie zalać całość 2 litrami wody.
    Wrzucić jeszcze obrane ziemniaki pokrojone w kostkę.
    Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. 
    Wówczas dodać serek topiony i gotować, az się rozpuści.
    Zdjąć garnek z ognia.
    Wyłowić kilka różyczek brokułu do dekoracji a resztę zmiksować na gładki krem.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ostra papryką.
    Wrzucić odłożone wcześniej różyczki brokuła.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *