Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mocno czosnkowe glazurowane żeberka z grilla

Składniki:

    • 1 kg grubych żeberek wieprzowych
    • 2 łyżki octu balsamicznego
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 łyżka miodu
    • 1 łyżka posiekanego czosnku
    • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
    • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Kilka kropli octu balsamicznego, łyżeczkę oliwy, czosnek, sól, pieprz i rozmaryn dokładnie rozetrzeć na pastę. Cały płat żeberek natrzeć pastą, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 6 godzin. Wymieszać oliwę z miodem i resztą octu balsamicznego. Za pomocą pędzelka rozsmarować z obu stron mieszankę  na płacie żeberek. Grilować na mocno nagrzanym grillu przez około 1, 5 godziny obracając i smarując mieszanka miodu, octu i oliwy. Podając pokroić na porcję po 2, 3 żeberka.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Marta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *