Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Młoda gęś pieczona z jabłkami

Składniki:

  • 1 duża młoda gęś
  • 5 jabłek kwaśnych
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 duże cebule
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • garść rodzynek
  • majeranek
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Dokładnie oczyszczoną gęś umyć, natrzeć solą wymieszaną z pieprzem, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki, obtoczyć w majeranku. Nadziać gęś jabłkami, rodzynkami, czosnkiemi obraną, pokrojoną w cwiartki cebulą. Otwór zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Gęś włożyć do brytfanny, podlać wodą, brytfannę przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Po około 30 minutach zdjąć pokrywę i piec mięso przez 2 godziny polewając sosem, naprzemian rumieniąc piersi, a potem grzbiet. Podzielić na porcję. Cześć nadzienia zmiksować wraz z powstałym sosem i zagęścić mąką ziemniaczaną. Sos podać w sosjerce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *