Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Miodowe smaki wiosny i lata

Standardowo przyjęło się, że miód traktujemy w polskiej tradycji jako typowo sezonowy, jesienno-zimowy składnik naszej diety. Kojarzy się przede wszystkim jako doskonały domowy sposób na przeziębienia. Kiedy przychodzi wiosna i lato zapominamy o miodzie aż do kolejnej jesieni. Szkoda by było jednak nie skorzystać z wiosenno letnich przyjemności jakie daje miód.

Miód jest smaczny sam w sobie, jako dodatek do chleba, herbaty czy po prostu na łyżeczce, ale tak naprawdę miód ukazuje nam bogactwo swojego smaku jako dodatek do wielu potraw czy też orzeźwiających napoi i drinków. Jego smak i aromat nadaje świeżości, przełamuje kwaśny smak i nadaje charakteru lekkim potrawom.
Wyższa temperatura na zewnątrz powoduje, że rezygnujemy z mięsnych, tłustych i ciężkich posiłków a coraz częściej nabieramy chęci na lekkie, warzywne i owocowe potrawy. Warzywa i owoce smaczne są soute, ale z odrobiną przyprawy, małych dodatków, nabierają nadzwyczaj kuszącego wyrazu. Miód jako dodatek słodzący ma w sobie wiele subtelnych aromatów i smaków, a wiosną i latem nasze podniebienia są bardziej wrażliwe na delikatne nuty ukryte w potrawach. Jako dodatek do smacznych i zdrowych sałatek owocowych, warzywnych i owocowo-warzywnych jest ich znakomitym dopełnieniem.
Miód możemy wykorzystywać również jako dodatek do owocowych napojów chłodzących. Kwaśno słodki smak to właśnie to, czego nam potrzeba dla ochłody i orzeźwienia. Najprostszy sposób to lemoniada miodowa, ale rajem dla podniebienia są koktajle owocowe z dodatkiem miodu. W gorący letni wieczór delikatne drinki na bazie rumu czy tequili szybko przeniosą nas swoim smakiem w tropikalne klimaty. Miód ciężko rozpuszcza się w zimnej wodzie, ale w połączeniu z kwaśnymi sokami, takimi jak chociażby cytrynowy, czy limonowy, ale także innymi sokami owocowymi łatwiej się miesza. Przy zastępowaniu cukru miodem należy pamiętać, że miód jest dwa razy słodszy i dla uzyskania takiego samego efektu należy ilość składnika podzielić przez dwa.
Organizatorem kampanii „Życie miodem słodzone” jest Stowarzyszenie Pszczelarzy Zawodowych

Nasze przepisy z udziałem miodów kliknij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *