Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Miodny kuch – Kaszubskie specjaly 5

Składniki:
• 50 dkg mąki;
• 30 dkg marchwi utartej;
• 4 jaja;
• pół kostki margaryny;
• 15 dkg cukru;
• 4 łyżki miodu;
• przyprawa do piernika lub samemu zrobić z cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, ziela ang.;
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
• łyżeczka sody;
• orzechy włoskie posiekane do posypania;
• marmolada z dyni do posmarowania.

Wykonanie:
Margarynę i cukier utrzeć na krem dodając po jednym żółtku. Wsypać mąkę, marchew, przyprawy proszek do pieczenia i sodę, zrobić z łyżki cukru i łyżki wody karmel i też dodać do ciasta a na końcu ubitą pianę z białek. Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą nałożyć ciasto posypać orzechami. Piec w średnio nagrzanym piecu. Ciepłe jeszcze ciasto smarować marmoladą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *