Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mini szaszłyki z jagnięciny

Pyszne i mocno soczyste mini szaszłyki z jagnięciny. Do ich wykonania potrzebujesz: mięsa jagnięcego, oliwy z oliwek, rozmarynu, tymianku i soku z cytryny. 
 

Składniki:

  • 1 kg udźca z jagnięciny 
  • ½  szklanki oliwy
  • sok  wyciśnięty z jednej cytryny
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku 
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego 
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie oczyścić.
    Pokroić na mniejsze kawałki.
    Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek.
    Dodać do niej sok z cytryny i razem wymieszać.
    Rozmaryn posiekać i razem z tymiankiem wrzucić do marynaty.
    Obrany czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać i również dodać do marynaty,
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem oraz sosem sojowym.
    Do powstałej marynaty włożyć mięso.
    Marynować co najmniej 3 godziny.
    Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki.
    Nadziewać na patyczki od szaszłyków.
    Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *