Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mikrofalówka

Stanowi nieodzowne wyposażenie każdej nowoczesnej kuchni. Można w niej szybko rozmrażać i podgrzewać potrawy, a także w bardzo krótkim czasie przyrządzać wiele doskonałych dań. Jeśli jeszcze nie możecie się zdecydować, czy warto kupić kuchenkę mikrofalową, zapytajcie znajomych, którzy już ją mają w swojej kuchni. Na pewno Wam powiedzą, czy i na ile ułatwiła im ona życie.

Choć to naprawdę wspaniałe i użyteczne urządzenie, sporo osób ma jeszcze wątpliwości, czy aby na pewno bezpieczne, czy potrawy przyrządzane w mikrofalówce rzeczywiście nie szkodzą zdrowiu. Otóż żadne z licznych badań przeprowadzonych do tej pory nie potwierdziło szkodliwych właściwości mikrofal. Kuchenki mikrofalowe uznano za całkowicie bezpieczne, oczywiście pod warunkiem, że przestrzega się instrukcji producenta i właściwie je eksploatuje.

W kuchence zmontowane jest urządzenie wytwarzające mikrofale, czyli fale elektromagnetyczne o wysokiej częstotliwości. Rozchodzą się one we wnętrzu kuchenki, odbijają od ścianek i wnikają do potrawy. Wprawiając w drgania zawarte w pożywieniu cząsteczki wody i tłuszczu, powodują tarcie, które wytwarza ciepło. Potrawy gotują się we własnym soku, zachowując naturalny smak i aromat oraz dużo wartościowych składników (witamin, soli mineralnych). O szybkości przygotowania potrawy decyduje moc wyjściowa kuchenki. Im większa, tym krótszy czas gotowania. Mikrofale przenikają przez szkło, porcelanę i tworzywa sztuczne, dlatego w kuchenkach można używać tylko naczyń wykonanych z tych materiałów (naczynia metalowe ani inne z metalowymi częściami i ozdobami nie nadają się do mikrofalówek!).

Zanim kuchenka znajdzie się w waszej kuchni, nie zaszkodzi poznać jej zalety, możliwości i ograniczenia. Są bowiem potrawy, które lepiej gotować i smażyć na zwykłej kuchence. W mikrofalówce np. nie zrumienimy ani nie upieczemy tuszek drobiu, dużej pieczeni wołowej lub wieprzowej tak jak w zwykłym piekarniku. Może ona natomiast rozmrozić produkt i częściowo go upiec (potrawę wtedy wystarczy dopiec lub zrumienić w piekarniku lub opiekaczu), co znakomicie przyspieszy czas jej przygotowania.

Czego nie powinno się przygotowywać w mikrofalówce?
Jaj w skorupkach, ponieważ gwałtowny wzrost ciśnienia wewnątrz jaj rozsadza je. Można je gotować wyłącznie w specjalnych pojemniczkach.
Pieczywa drożdżowego. Chleb pieczony w mikrofalówce jest blady, suchy, niewyrośnięty i twardy.
Potraw smażonych. Tłuszcze rozgrzewają się w mikrofalówkach do bardzo wysokich temperatur i mogą się zapalić.
Sufletów, omletów, ciast biszkoptowych, ptysiowych i bezów. Wypieki, które wyrastają podczas pieczenia nie udają się w mikrofalówce.
Ciast kruchych i francuskich. Są wprawdzie kruche, ale się nie zrumienią. Żeby upiec kruche ciasto z nadzieniem, trzeba oddzielnie piec ciasto, osobno nadzienie. Ciasto mikrofalowane razem z nadzieniem ma surowy smak i łatwo się przypala.
Wykwintnych wypieków. Bardziej wyszukane wypieki, np. ciasto czekoladowe lub babka maślana są smaczniejsze, jeśli upieczemy je w tradycyjnym piekarniku. Natomiast znakomicie udają się w mikrofalówce "szybkie" ciasta.
Suchych makaronów. Dłużej gotują się one w mikrofalówce niż na kuchence gazowej lub elektrycznej.
Jakie potrawy udają się w mikrofalówce?
Przede wszystkim warzywa. Zachowują swoją piękną, świeżą barwę, maksimum witamin i mikroelementów. Gotowe potrawy z warzyw mają tak intensywny, naturalny smak, że dodatek soli często staje się zbędny.
Ryby. Przyrządzane w mikrofalówce są doskonałe, można je porównać jedynie do ryb opiekanych na węglu drzewnym. Ryba jest soczysta, białko równomiernie ścięte. Nie ma obawy, że podamy rybę ze zrumienioną skórką i surowym lub wysuszonym mięsem w środku.
Przede wszystkim potrawy mięsne, np. paprykarz, gulasz i potrawki. Przyrządza się je bardzo szybko, a mięso jest soczyste i smaczne.
Wiele rozmaitych zup. Gotuje się je w głębokich naczyniach żaroodpornych. Zupy przygotowane w mikrofalówce są smaczne, nigdy się nie przypalają, ani nie przywierają do dna naczynia. Wywary mięsne lub warzywne, rosoły i inne gotowane przez 20-40 minut uzyskują taki sam smak jak te gotowane na zwykłej kuchence przez 2-3 godziny.
Desery owocowe, dżemy, konfitury, sosy do mięs, leguminy, pasztety.
Ważną zaletą mikrofalówki jest to, że do przygotowywanych w niej potraw rzadko potrzebny jest tłuszcz. Masło, oliwę lub smalec dodaje się jedynie do smaku. Poza tym, co równie ważne, można w niej przyrządzać niewielkie porcje, nawet dla jednej osoby, przy małym zużyciu energii i w krótkim czasie. Można również cały posiłek przygotować na jednym talerzu (jest nawet zalecane, aby warzywa poddawać mikrofalowaniu razem z głównym daniem).

Jaką kuchenkę kupić?
Sklepy z artykułami gospodarstwa domowego oferują bardzo dużo kuchenek rozmaitych firm – od najprostszych i najmniejszych poczynając, na stosunkowo dużych, skomplikowanych kończąc. W tych najprostszych czas pracy ustawia się samemu, w nowoczesnych zaś są automatyczne i elektroniczne programatory.

Kuchenki mają różne moce, od 400 do 1000 W. Im jest ona większa, tym szybciej można potrawy rozmrozić, podgrzać, ugotować lub upiec. W mikrofalówce o niskiej mocy (400-500 W) wydłuża się czas mikrofalowania, co powoduje zwiększenie zużycia energii elektrycznej. Przy wysokich cenach za elektryczność bardziej opłacalne jest kupno kuchenki o pełnej mocy (650-700 W).

Rozmiar mikrofalówki nie ma większego znaczenia. Wskazane jest, aby miała ona przynajmniej czterostopniową regulację wyjściowej mocy, w przybliżeniu 700 W, przez 360 W i 180 W, do 90 W. Pozwala to na zmniejszanie mocy wyjściowej przy delikatnych potrawach z jaj, serów i mięs.

Kuchenki najprostsze, w których można jedynie rozmrażać i podgrzewać produkty, z reguły mają tylko talerz obrotowy z podstawką. Do niektórych modeli dołączony jest oprócz tego ruszt do rozmrażania i pokrywka do nakrywania naczyń.

Są też kuchenki wyposażone w grill – tradycyjny, w kształcie płasko wygiętej grzałki, lub kwarcowy, w postaci dwóch wydłużonych lamp kwarcowych – z reguły umieszczony pod sufitem mikrofalówki. Kuchenki z grillem są wyposażone w tzw. wysoki ruszt, który ustawia się na obrotowym talerzu.

Nowocześniejsze kuchenki z grillem mają ponadto niski ruszt i tzw. gorący talerz pokryty teflonem, potocznie nazywany crispem. Talerz crisp pod działaniem mikrofal nagrzewa się do temperatury ok. 200oC, dzięki czemu – przy jednoczesnym włączeniu grilla i grzania mikrofalowego – przypieka się wierzch i spód potrawy. Na tym talerzu produkty opieka się na chrupko także bez tłuszczu. Talerz crisp ma zastosowanie przy pieczeniu ciast, pizzy i frytek.

W wielu nowoczesnych kuchenkach zastosowano wymuszony obieg powietrza wewnątrz urządzenia, nazywany termoobiegiem. Pieczony produkt otoczony jest strugami gorącego powietrza napływającego od strony tylnej ścianki kuchenki, w której zamocowany jest wentylator. Za wentylatorem umieszczono grzałkę o regulowanej mocy, nagrzewającą powietrze do temperatury 50-250oC.

Starsze modele kuchenek mikrofalowych są sterowane mechanicznie pokrętłami i przyciskami elektrycznymi. Kuchenki nowszej generacji, nawet te z ograniczoną liczbą funkcji, mają układy sterowania elektronicznego z wyświetlaczem różnych parametrów: funkcji, czasu, temperatury, itp.

Spotyka się też modele z systemem nawigacji gotowania, zwanym też elektronicznym suflerem. W takich kuchenkach wystarczy tylko wcisnąć przyciski określające rodzaj i masę wstawionych produktów, a automat sam wskazuje, jakie czynności należy wykonać.

Ile kosztują?
Cena zależy od wielkości kuchenki, liczby wykonywanych funkcji, stopnia automatyzacji poszczególnych czynności i od wyposażenia.

Kuchenki najprostsze, w których można tylko rozmrażać i podgrzewać produkty, kosztują od 600 do 1000 zł, przy czym górna cena dotyczy modeli większych, wyposażonych w system nawigacji gotowania i elektroniczne sterowanie.
Najczęściej spotykane kuchenki z grillem tradycyjnym można kupić w cenie od 700 zł, a te z grillem kwarcowym i automatyzacją procesów gotowania są droższe, kosztują ok. 1500 zł.
Kuchenki z grillem, wyposażone w program crisp i niezbędny do tej funkcji talerz crisp oraz niski ruszt, kosztują średnio ok. 1600 zł.
Kuchenki wyposażone w termoobieg powietrza możemy kupić w cenie ok. 1800 zł. Kuchenki te mają zwykle wszystkie funkcje przygotowywania potraw. Różnią się między sobą wielkością, stopniem automatyzacji i dodatkowym wyposażeniem (np. w obrotowy rożen).
Najszerszą ofertę prezentują: amerykański Whirpool, francuski Moulinex, włoskie DeLonghi, Ardo i Candy, japońskie Panasonic i Sharp oraz koreańskie Samsung, Deawoo i LG Electronics. Nasz Polar i Wrozamet proponują kilka modeli małych kuchenek mikrofalowych, z niemal wszystkimi funkcjami użytkowymi, jakie mają urządzenia znanych firm zagranicznych.

http://www.kulinaria.pl/artykuly.asp?id=52

 

5 comments for “Mikrofalówka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *