Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Migdałowiec – Bienenstich

Składniki:

    Ciasto drożdżowe:

    • 50 dag maki tortowej
    • 2 jaja i 2 żółtka
    • 1 szklanka cukru
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 1/2 szklanki ciepłego mleka(letnie)
    • 3 dag drożdży
    • 12 dag masła

    Sposób przyrządzenia:
    Zrobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, a następnie wyłożyć na formą do pieczenia i znowu postawić do wyrośnięcia.
    Polewa:

    Składniki:

      • 1 kostka masła
      • 25 dag migdałów
      • 25 dag cukru
      • 5 łyżek stołowych mleka

      Sposób przyrządzenia:
      Rozpuścić masło, dodać cukier, mleko i posiekane migdały na wiórki, można dodać kilka kropli smaku migdałowego i łyżkę miodu. Całość gotować 5 – 7 minut najlepiej w teflonowym garnku. Całość wylać na wyrośnięte ciasto i piec na złocisty kolor.
      Przepis ten spotyka się tylko w starych książkach niemieckich.
      Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *